Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe doen wij het in verhouding tot andere corporaties?

23 november 2018

Hoe doen wij het in verhouding tot andere corporaties?

Donderdag 22 november maakte branchevereniging Aedes de resultaten van de Aedes benchmark bekend.

In deze benchmark worden de corporaties in Nederland met elkaar vergeleken op de prestatievelden:

  • Huurdersoordeel
  • Bedrijfslasten
  • Onderhoud & Verbetering
  • Duurzaamheid
  • Beschikbaarheid & Betaalbaarheid

Hoe wij op de verschillende onderdelen scoren, zie je in deze infographic.

Leren van elkaar

Goed scoren is voor ons geen doel op zich, maar hopelijk een resultaat van waar we elke dag druk mee zijn. De benchmark is ook een mooi hulpmiddel om als corporaties te leren van elkaar.

Toelichting op sommige onderdelen

We zijn best tevreden met het resultaat, al vragen sommige onderdelen om een toelichting.

Dat we een B scoren op duurzaamheid en geen A komt doordat onze huizen relatief een hoge CO2-uitstoot hebben. Dit geldt overigens voor de meeste noordelijke corporaties. Het heeft ermee te maken dat we hier veel grondgebonden huizen hebben met meestal nog cv-ketels op gas. Lastig te vergelijken met een corporatie in de Randstad die vooral flats verhuurt en gebruik kan maken van bijvoorbeeld stadswarmte of restwarmte. 

En hoe kan het dat wij ‘maar’ een B scoren op beschikbaarheid en betaalbaarheid terwijl dat zo’n belangrijk speerpunt voor ons is? Dit komt onder meer doordat we begin dit jaar onze regels voor het passend toewijzen aanpasten.

Eerst konden alleen mensen met een inkomen tot de huurtoeslaggrens reageren op onze betaalbare huizen (met een huur tot € 597,30). In de praktijk bleek dat veel mensen die net wat meer verdienen en dus geen huurtoeslag krijgen, het soms nog lastiger hebben dan de mensen met een lager inkomen. Daarom kozen we er bewust voor om de inkomensgrens te verruimen. Zo is het voor meer mensen mogelijk om betaalbaar te wonen.