Terug naar nieuwsoverzicht

Oude dakbedekking Schoonvelde-Oost krijgt tweede leven

22 mei 2015

Oude dakbedekking Schoonvelde-Oost krijgt tweede leven

In Schoonvelde-Oost krijgen 226 bergingen nieuwe dakbedekking. De 2260 vierkante meter  afval die hierbij vrijkomt, wordt niet zoals gebruikelijk verbrand maar hergebruikt in nieuwe dakbedekking. In totaal levert dat ongeveer 16 ton schoon en gescheiden bitumen en 10 ton CO2 reductie op. Het is de eerste keer dat Domesta oude dakbedekking laat recyclen.

Het proces wordt begeleid door het Roof2Roof initiatief uit Borger, dat van oude daken weer grondstoffen maakt voor nieuwe bitumen dakbedekking. Johannes van der Boor, projectleider bij Domesta vertelt: “We waren direct enthousiast over het initiatief. Het recyclen van dakbedekking heeft twee belangrijke voordelen: je hoeft het oude materiaal niet meer verbranden en je hebt minder nieuwe grondstoffen nodig om nieuwe dakrollen te maken. Zo zorgen we voor minder milieuvervuiling.  

Het recyclen is niet duurder dan het gebruikelijke afvoeren van afval. Bovendien koopt Domesta de nieuwe dakbedekking bij de fabriek die de Roof2Roof-grondstoffen verwerkt tot nieuwe dakrollen. Hierdoor kan het zijn dat de nieuwe dakbedekking in een vorige leven ook al een Domesta dak heeft droog gehouden. Domesta is ondertussen begonnen met het vervangen van de dakbedekking.