Terug naar projecten

Coevorden: Bentheimerblokje; Historisch wonen in hartje Coevorden

Coevorden: Bentheimerblokje; Historisch wonen in hartje Coevorden

Om de woonkwaliteit en toegang naar het nieuwbouwcomplex aan de Spoorhavenstraat - Koedijkje te verbeteren, heeft Domesta het zogenaamde Bentheimerblokje (een kazerne uit 1769) gerenoveerd. Het betreft drie panden met een cultuurhistorische waarde.

Achtergrond 

Coevorden is een stad met een rijke historie en had van oudsher een uitzonderlijke strategische ligging. In 1605 is een begin gemaakt met het nieuwe Coevorden en zijn vestingwerken. De stad was grotendeels verwoest door de Spaanse troepen en door de verovering van de staatse troepen. Hierdoor ontstond de gelegenheid het stratenpatroon van de stad opnieuw te ontwerpen. Duidelijk is aan het stratenpatroon van de stad te zien dat deze op de tekentafel is ontworpen. Vanaf de markt, het centrum van de stad, zijn de invalswegen naar de stad te controleren. Begin 1600 was Coevorden een belangrijke vesting met een bezetting van 12 garnizoenen bestaande uit 1600 manschappen. Omdat de stad nagenoeg ontvolkt was, werden er kazernes gebouwd voor de manschappen. In de achttiende eeuw werden een aantal bestaande kazernes vervangen door nieuwbouw, onder andere het Friesehof, Majoorsblok, het Meulenblok en het Bentheimerblok. In 1769 werd gestart met de bouw van het nieuwe Bentheimerblok. Van de oorspronkelijke kazerne uit 1769 zijn een kapiteinspaviljoen (Bentheimerstraat 48), een luitenantspaviljoen (Spoorhavenstraat 1) en een soldatenbarak (Spoorhavenstraat 3) bewaard gebleven.

Restauratie en herontwikkeling

Met het herontwikkelen en restaureren van het Bentheimerblokje, voltooit Domesta een klein, maar belangrijk onderdeel in de totale stadsontwikkeling. Door de overgebleven woningen van de kazerne te restaureren en renoveren en daardoor geschikt te maken voor verhuur hopen we de woningen veilig te stellen voor de toekomst en hierdoor een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en geschiedenis van Coevorden.

Indeling woningen

De grootte van de woningen verschilt, maar de volgende punten zijn in alle woningen gelijk:

  • Er is naast de begane grondverdieping ook een eerste verdieping en zolder. 
  • De zolder is bereikbaar met een vlizotrap. 
  • De badkamer is gesitueerd op de eerste verdieping. 
  • Je beschikt over een kleine stadstuin, met daarin een tuinhuisje voor het stallen van bijvoorbeeld je fiets. 

Parkeerplaats

Bij het aangaan van de huurovereenkomst krijg je de mogelijkheid een parkeerplaats te huren in de parkeerkelder van het complex op het voormalig Bogas-terrein. Je betaalt hiervoor € 33 per maand *. 

* je huurt de parkeerplaats steeds voor een periode van maximaal één jaar

Toezicht Henk Sandker Bouw consultancy en begeleiding 06 53 542 123
Projectleiding Domesta Jeroen Hengeveld (0591) 57 01 00 j.hengeveld@domesta.nl

Wat vind je van deze inhoud?

Nuttig Niet Nuttig