Terug naar projecten

Emmalaan, Nieuwlande

Emmalaan, Nieuwlande

Aan de Emmalaan in Nieuwlande bouwden we acht experimentele huizen. De huizen zijn ontwikkeld volgens het zogenaamde “passiefhuis”-principe. Dit betekent dat ze zonder ingewikkelde installaties, dus op een passieve manier, zeer energiezuinig zijn.

Daarom heeft de woning grote ramen op het zuiden, om zoveel mogelijk van de warmte uit zonlicht te kunnen profiteren. Aan de noordkant is de gevel zo gesloten mogelijk gemaakt om warmteverlies tegen te gaan. Om te zorgen dat de woningen in de zomer niet te warm worden heeft het ontwerp dakoverstekken, een zonnescherm en een natuurlijke nachtventilatie.

Verder zijn de woningen extra kierdicht gemaakt, zeer zwaar geïsoleerd en is driedubbel glas toegepast. Tevens wordt warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht en wordt elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Om de lokale economie te steunen en vanuit het principe van “duurzaam bouwen” wordt er zoveel mogelijk gewerkt met hergroeibare grondstoffen. Dit is te zien aan bijvoorbeeld de dakconstructie met blanke naaldhouten balken en gevelbekleding van lariks uit duurzaam beheerde Drentse bossen.

Wat vind je van deze inhoud?

Nuttig Niet Nuttig